Visitekaartje dierenarts Ellen die aan huis komt.( Achterhoek)

Nu de lente is begonnen en de plantjes beginnen te groeien is het misschien goed om te weten dat je in je eigen tuin wellicht een plantje hebt staan wat niet zomaar een onkruid is. Het groeit in bijna elke tuin, in het gras, tussen je tegels e.d. Dit plantje is de weegbree.
Weegbree is geneeskrachtig en is heel goed voor onszelf, maar ook voor onze ratten.
Pluk weegbree liefst niet langs wegen, maar op plekken waar geen verkeer komt.
*Iets over de smalle weegbree.
Chronische bronchitis, droge, nerveuze hoest en verkoudheden worden tegen gegaan met weegbree. Deze plant werkt verzachtend en vermindert de neiging om te hoesten. Daarnaast doodt het ziekmakende bacteriën of remt de ontwikkeling van ziektekiemen sterk af. Het werkt ontstekingswerend en als anti-allergisch middel op de luchtwegen. Longen herstellen sneller na een ziekte door het innemen van weegbree. Allergische bronchitis, astma, bijholte-ontsteking, strottenhoofdontsteking, amandelontsteking, keelpijn, middenoorontsteking, hooikoorts en chronische neusverkoudheden zijn allemaal indicaties waartegen weegbree uitkomst biedt.
*Iets over de brede weegbree.
Breedbladige weegbree werkt verzachtend op de luchtwegen. Het is een slijmoplossend kruid met adstringerende en ontstekingswerende werkzaamheden.
Werkt tegen droge hoest, milde bronchitis en verkoudheid.
Ik heb het zelf een paar jaar terug in april aan mijn ratten gegeven, zo vanuit de tuin, en heb geen enkele rat gehad die met de overgang van het weer ging reutelen of niezen. 
Gewoon vers geven. Natuurlijk alles met mate.

Geschreven door: Inge Vonk (30 Seconds to Rats)